Heb je een geschikte woning gevonden, dan is het tijd voor een bezichtiging. Je kunt voor het bezichtigen van het huis met de verkopende partij een afspraak maken. Daarvoor kun je op verschillende dagen en tijdstippen al eens een kijkje gaan nemen bij de woning, om te zien wat er zich rondom afspeelt en hoe druk het is. Bij de officiële bezichtiging is het slim om de volgende informatie te achterhalen:

Checklist bezichtiging huis
Gebreken aan het huis, zowel aan binnen- als buitenkant. Denk aan lekkagesporen, scheuren, kwaliteit van kozijnen en schilderwerk, staat van leidingen, etc. Stel verder vragen over de bouwkundige staat en de conditie van de elektrische leidingen
Waarom het huis te koop staat en of de vraagprijs al eens is verlaagd
Of de verkopende partij lang in het huis heeft gewoond en of er haast is bij de verkoop
Hoe oud het huis is en of er verbouwingen zijn gedaan
Hoe oud cv-ketel of geiser zijn en of er eventueel roerende goederen zijn die kunnen worden overgenomen
Bij het huis bezichtigen vermeld je nog niets over de prijs. Het is wel slim om duidelijke afspraken te maken over de volgende stappen. Eventueel kun je een optie vragen. Je krijgt dan een paar dagen als enige het recht van koop en verplicht je verder tot niets. De verkopende partij hoeft echter niet op je verzoek in te gaan.

Als de bezichtiging achter de rug is ga je voor jezelf na of het huis aan je woonwensen en eisen voldoet die je in een eerder stadium hebt opgesteld. Soms is het verstandig om toch nog even verder te zoeken. Voldoet het huis al aan je wensen, dan is het tijd om de kosten op een rij te gaan zetten. Houd hierbij rekening met de vraagprijs en wat je zelf bereid bent te betalen, wat de bijkomende kosten zijn en of je een verbouwing of grote reparatie wilt meefinancieren. Ligt dit alles binnen je financiële mogelijkheden dan kun je gaan nadenken over het bod.

Na de tweede (of misschien wel de eerste) bezichtiging wil je misschien een bod op de woning uitbrengen. Als je twijfelt of je een bod op de woning wilt doen, maar niet wilt dat een ander het huis voor je neus wegkaapt, dan kun je een optie op de woning nemen. Over het algemeen geldt een optie voor drie werkdagen, maar let wel: een optie wordt vooral bij nieuwbouwwoningen aangeboden. Als je een bod op de woning hebt uitgebracht ben je overigens nog niet in onderhandeling. Er is pas sprake van onderhandeling wanneer de verkopende partij met een tegenbod komt.

Laat een reactie achter