Hoeveel is een hectometerpaal

Datum van publicatie: 07.04.2021

Het is vaak een beweegbaar deel in de middenvangrail en is bedoeld voor hulpdiensten die vaak aan de andere kant van de snelweg, de plaats van het ongeval makkelijker kunnen bereiken. De exacte plaatsing van de hectometerpalen verschilt per wegbeheerder. Of op plekken waar er niet zoveel ruimte is.

Deze is gebaseerd op de richting van de weg en loopt op vanaf het startpunt van de weg, vanuit de laagste kilometrering, de "bron". Bovenaan het hectometerpaaltje staat de maximumsnelheid indien deze afwijkend is van de algemene maximumsnelheid op dit wegtype. Op N-wegen zijn hectometerpalen uitgevoerd in kunststof in plaats van metaal.

Verder zijn er hogere nummers voor verbindingswegen. Zie ook Beschrijvende PlaatsaanduidingSystematiek voor het hoofdartikel.

Een andere, goedkopere manier is om de aanduidingen te bevestigen op reflectorpaaltjes. Het begin van een snelweg naar zijn eindbestemming toe, hoeveel is een hectometerpaal, is de last van rechterzij onder ribben van de autosnelweg en loopt de nummering op!

Het tegemoet komende verkeer heeft dus "Li" op het hectometerpaaltje staan. De nieuwe hectometerpalen van Rijkswaterstaat bevatten:. In Belgi zijn hectometerpalen wit met rood opschrift.

Weergaven Lezen Brontekst bekijken Geschiedenis weergeven. Op hectometerpaaltjes waren gele driehoeken te vinden met daarbij de aanduiding naar de dichtstbijzijnde praatpaal , voor zover praatpalen waren geplaatst langs de betreffende weg.
 • Vooral bij veel religieuze gemeentes ligt dit gevoelig. De nieuwe borden zijn bovendien voorzien van een retroreflecterende laag, waardoor ze in het donker beter zichtbaar en leesbaar zijn.
 • Hectometerpaaltje met nummer.

Kilometers

De palen geven de afstand vanaf het begin van de weg in kilometers achter de komma hectometers , maar het komt weleens voor dat er in de nummering een stuk wordt overgeslagen. De nieuwe borden zijn bovendien voorzien van een retroreflecterende laag, waardoor ze in het donker beter zichtbaar en leesbaar zijn.

De klassieke vormgeving van de montage van hectometerpaaltjes is op ijzeren paaltjes in de berm. Een andere, goedkopere manier is om de aanduidingen te bevestigen op reflectorpaaltjes. In België zijn hectometerpalen wit met rood opschrift.

Het begin van een snelweg naar zijn eindbestemming toe, is de rechterbaan van de autosnelweg en loopt de nummering op.

 • Daarbij geeft dit bord ook de rijbaankant van de autosnelweg aan.
 • De markering is tegenwoordig ook aanwezig langs de rijks- en provinciale vaarwegen.

Daarnaast zijn er ook diverse gemeentes die hectometerpaaltjes toepassen en ook langs waterwegen kan men soms hectometerpaaltjes tegen komen, hoeveel is een hectometerpaal. Vooral bij veel religieuze gemeentes ligt dit gevoelig. Het aantal meters aangegeven op het bord, A73. Er zijn echter enkele wegen waar de afritnummering tegen de hectometrering in loopt, geeft aan waar de doorsteek zic.

Verder kan ook weer Li of Re erbij staan.

Sinds worden er nieuwe borden gebruikt, groen voor snelwegen en blauw voor de N-wegen. Het is vaak een beweegbaar deel in de middenvangrail en is bedoeld voor hulpdiensten die vaak aan de andere kant van de snelweg, de plaats van het ongeval makkelijker kunnen bereiken. Ook worden deze hectometerpalen gestolen. Vooral bij veel religieuze gemeentes ligt dit gevoelig.

Daarnaast zijn er ook diverse gemeentes die hectometerpaaltjes toepassen en ook langs waterwegen kan men soms hectometerpaaltjes tegen komen. In Belgi zijn hectometerpalen wit met rood opschrift? Daar gold al sinds mensenheugenis dat de oeveraanduiding wordt bepaald met de bron van de rivier in de rug.

De hoeveel is een hectometerpaal is tegenwoordig ook aanwezig langs de rijks- en provinciale vaarwegen? Naamruimten Pagina Overleg.

Gegevens op hectometerpaal

Ooit gehoord van CADO? De nieuwe hectometerpalen van Rijkswaterstaat bevatten:. De hoofdfunctie is het efficiënt lokaliseren van een positie langs de weg, voor bijvoorbeeld het aansturen van hulpdiensten of wegwerkers.

Hectometerpaaltjes zijn kinderziekte rode vlekjes Nederland voornamelijk in groen met witte letters uitgevoerd! Hectometerpaaltje met nummer. En wordt vooral op wegen binnen de bebouwde kom gebruikt. Andere provincies hebben de hectometerpaaltjes juist afgeschaft en kilometertelling op de reflectorpaaltjes hoeveel is een hectometerpaal. In plaats van het huisnummer geeft men dan het nummer van het dichtstbijzijnde bud spencer films youtube. Het begin van een snelweg naar zijn eindbestemming toe, is de rechterbaan van de autosnelweg en loopt de nummering op.

Een hectometerpaal is een paaltje dat elke meter voornamelijk langs rijkswegen of provinciale wegen wordt genstalleerd met als hoofddoel positiebepaling, hoeveel is een hectometerpaal. Je rijdt dus op de linkerrijbaan van de autosnelweg.

Afstand hectometerpaaltjes

Daarnaast is de uitvoering verschillend, soms ook afhankelijk van de belangrijkheid van de weg. De letteraanduidingen vind je vooral op afslagen en knooppunten. Verder kan ook weer Li of Re erbij staan.

Het aangegeven van de maximumsnelheid is een relatief nieuw fenomeen, wat vooral sinds circa wordt toegepast.

Uiteindelijk zijn het de verkeersborden en de verkeerssignalering die de maximumsnelheid regelen? De huidige hectometerpaaltjes zijn begin jaren gentroduceerd. In plaats van het huisnummer geeft men dan het nummer van het dichtstbijzijnde hectometerbordje.

Gerelateerde publicaties:

Discussie: opmerkingen 3

 1. Egon:

  Hectometerpaaltjes zijn in Nederland voornamelijk in groen met witte letters uitgevoerd. In tunnels wordt afwijkend de aanduiding haaks op de rijbaan aan de wand of barrier bevestigd.

  Antwoord
 2. Çiğdem:

  Bij aansluitingen en knooppunten krijgen verbindingswegen, toeritten of afritten een suffix zodat elke rijbaan een unieke hectometerwaarde heeft. Ook veel provincies gebruiken de hectometerpalen ter ondersteuning van het onderhoudsplanning en om de vaar- weggebruiker duidelijk te maken dat zij de vaar- wegbeheerder zijn.

  Antwoord
 3. Marretje:

  In België staan er hectometerpalen op de gewestwegen N-wegen en autosnelwegen.

  Antwoord

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *